23. března 2011

Abstraktní povídka

Potká Nuda Lenost. Nuda si prohlíží Lenost, která vypadá jako obrovská tučná pohovka s velmi nezdravou barvou vzorkovanou lenochody. Váží určitě víc než sama Nuda, která se skládala jen z jedné bílé stěny, dvou ručiček, nožiček, očí, uší a nosu. Pohovka měla oči na tyčkách jakoby tykadlech šneka. Byly zavřené a zdálo se, že Lenost spí a tohoto nevšedního setkání si nevšimla.

Lenost Nudě připomínala jednu pohovku z katalogu, co si nedávno prohlížela. Stála asi 5000 zlatých, ale byla bez tykadel. V katalogu se psalo, že dovoz je zdarma až k domu či do bytu. Do této akce spadaly i další pohovky ve stejné a vyšší ceně. Jmenovitě třeba Jarmila Červená s podélnými pruhy, Žovka, Adéla a nejdražší Hermelína z plísňového sýra. Dovoz zdarma byl možný uplatnit také u křesel Alfons, Jeremiáš, Bedřich, Karel, Diviš a výstižně nazvaného Hranoslava. Katalog měl asi 4 strany a Nuda si ho celý pročetla pětkrát.

Lenost začala zvolna chrápat.

Aha, pomyslela si Nuda, měla bych jí vzbudit a říct jí, že jí ráda vidím a asi jí povyprávět o tom, jak se pěstují rajčata, jablka a kdy je dobré sklízet mrkev.

Nuda vzala ležící klacík a začala rýpat do pohovky. Pohovkovitá Lenost otevřela oči a zachrchlala: "Echrch... ," a pomalu se přetočila na bok a rozdrtila při tom procházející Nicnetušení jdoucí na schůzku s Podrazem. Pak Lenost cosi zabrumlala o nepohodlí a přetočila se zas zpět.
Nuda si všimla této události a přišla se podívat blíž. V tom odkudsi vyskočila Smůla a zakřičela: "Vrah! Ona je vrah! Polície!" "Ale to já ne, to udělala Lenost," bránila se chabě Nuda. "Těžko, když spí," řekl příchozí strážník a zatkl Nudu.

Nudu hájila její sestra působící ve školství, ale i tak dostala Nuda od soudu 500 let žaláře ve státním vězení a k tomu prémii 2000 let ve městě s mírnou ostrahou. A jestli neumřela, tak tam je dodnes.

Žádné komentáře:

Okomentovat